luni, 18 iulie 2011

Ametistul

"Ametistul este o varietate de cuart violet-albastrui.
Istoric
Originea etimologică a numelui provine din limba greacă amethystos = „contra beţiei”, numele acesta se datorează credinţei că persoana care poartă un ametist este cruţat de beţie la consumarea vinului. O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bachus, zeul vinului, a turnat vin pe o nimfă care era transformată in cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credinţă explică faptul că mormântul merovingienilor conţinea şiraguri de ametist.
Culoare
 Mineralul are frecvent o culoare violetă, de nuanţe diferite până la variante de culoare roz. Culoarea este distríbuită neuniform în masa mineralului, astfel apar dungi de nuanţe mai închise. Factori determinanţi ai culorii sunt realizate prin prezenţa ionilor de Fe4+  aşezaţi în structura atomică a reţelei tetraedrice. Culoarea ametistului s-ar datora prin înlocuirea unor atomi de siliciu cu atomi de fier, aceasta fiind o teorie controversată.
 Raspandire
Ametistul este un mineral foarte răspândit în natură, exemplarele mai mari care se pot tăia şi şlefui sunt folosite ca pietre preţioase, astfel de cristale s-au găsit în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania şi Sri Lanka. Asemenea cristale mari se găsesc în geodele (golurile) filoanelor hidrotermale asociat cu calcedonie.
Utilizare
Ametistul este o piatră preţioasă apreciată, fiind şlefuit frecvent ca briliant, navetă sau briolett. Varietatea de culoare violet închis este cea mai valoroasă.
Din secolele XIX-XX se pot obţine pietre preţioase pe cale artificială, astfel se pot produce şi ametiste care însă se pot deosebi de cele naturale."

 Ametist din colectia personala


Ametist - Brazilia


Cuart ametizat - Maramures


Doua generatii de ametist - Maramures


Ametist din Romania



Ametist - Sasar


Ametist - Boldut


Ametist si calcit - Cavnic


Ametist si dolomit - Turt


Ametist - Cavnic


Ametist - Valea Rosie


Ametist, pirita si calcopirita - Turt


Ametist - Baia Sprie


Ametist si calcit - Ruschita


Ametist, pirita si calcopirita - Cavnic


Ametist si sfalerit - Baia de Aries

2 comentarii:

  1. Iuliana, foarte frumoase piesele din colectia personala, daca o tii tot asa cu achizitiile, o sa deschizi in viitor un muzeu, si asta nu e rau deloc! Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi,

    I'm Michael from Germany.
    Do you have minerals from Romania for sale too?
    If you have please contact me on lothar0411@gmx.de

    Regards, Michael

    RăspundețiȘtergere