miercuri, 29 iunie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 41 Lapis Lazuli

Buna tuturor !
Numarul 41 al revistei vine insotit de un esantion neprelucrat de lapis lazuli, cunoscut si sub numele de lazurit. Lazuritul este un alumosilicat de sodiu si calciu si contine, de asemenea, gruparea SO4
si sulf, care-i confera culoarea albastra, precum si gruparea OH si clor. Lazuritul face parte din grupa sodalitului, Na8Al6Si6O24Cl2. Cristalele de lapis lazuli sunt rare, apartinand sistemului cubic de simetrie. De regula, formeaza mase granulare compacte, cand este asociat cu pirita si calcitul. Lazuritul are o duritate intre 5 si 5.5 pe scara Mohs. 


Numarul 42 - Hematitul

miercuri, 22 iunie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 40 Prehnitul

Se pare ca ne-am inselat cu totii in privinta numarului 40 al revistei Comorile Pamantului, in timp ce ne asteptam la hematit slefuit, am primit un frumos mineral verde, prehnitul.
Prehnitul face parte din grupa silicatilor si este un mineral raspandit. A fost denumit in onoarea colonelului H. von Prehn, cel care a adus esantioane de prehnit in Europa, dupa ce fusese descoperit la Capul Bunei Sperante din Africa de Sud. Cristalizeaza octorombic si are formula chimica Ca2Al2Si3O10(OH)2. Are o duritate relativ mare cuprinsa intre 6 si 6.5, iar culoarea poate fi verde, gri, alb, galben sau poate fi incolor.


Odata cu numarul 40 am terminat si a doua serie a revistei. In acest numar am primit si a treia tavita de depozitare, iar separatoarele seriei probabil le vom primi in numarul urmator.


Numarul 41 - Lapis Lazuli

sâmbătă, 18 iunie 2011

Minerale noi

Granat andradit

Cuart cu limonit si siderit

Cuart cu incluziuni de hematit

Calcit optic pe oua de calcit si baza de calcopirita

Calcit optic pe oua de calcit si baza de calcopirita (detaliu)

Calcit optic pe oua de calcit si baza de calcopirita si blenda

Calcit optic pe oua de calcit si baza de calcopirita si blenda (detaliu)

Calcit "colti de caine"

Calcitul de Gavra

Denumirea de Calcit de Gavra vine de la filonul cu acelasi nume de la Cavnic, singurul loc din lume unde apare acest tip de calcit.
Calcitul de Gavra se prezinta  ca o crusta zaharoida de culoare alba, crusta de calcit pseudomorf dupa cuart, acesta din urma fiind de regula solubilizat (levigat). Astfel calcitul apare ca un mulaj al fostelor cristale de cuart.

Esantioanele mele de Calcit de Gavra :

Calcit de Gavra stropit cu pirita

Calcit de Gavra

Calcit de Gavra

Calcit de Gavra (spate)

miercuri, 15 iunie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 39 Opalul de lemn

Numarul 39 al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion de lemn opalizat sau opal de lemn.
"Opalul de lemn se formeaza atunci cand tesutul lemnos al copacilor uscati ingropati in sedimente este inlocuit de silice." Face parte din clasa oxizilor, are o duritate cuprinsa intre 5,5 si 6,5, iar culoare este bruna.



Numarul 40 - Prehnitul + Cutie Depozitare

miercuri, 8 iunie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 38 Dolomitul

In numarul 38 al colectiei Comorile Pamantului am primit un esantion foarte frumos de dolomit. Sunt extrem de multumita de acest esantion, ba chiar poate este cea mai buna achizitie de la revista. Cateva date despre mineralul dolomit :
"Dolomitul este un mineral din grupa carbonaţilor anhidri, frecvent întâlnit în natură. Mineralul cristalizează în sistemul trigonal-romboedric, având formula chimică CaMg(CO3)2, dominând cristalele romboedrice, sau agregatele masive de culoare albă cenuşie cu variante de culoare ce pot fi până la brun deschis. Are o duritate relativ mică, între 3,5 şi 4."
Esantionul meu (se observa prezenta a doua tipuri si culori de dolomit) :


Numarul 39 - Lemn opalizat

miercuri, 1 iunie 2011

Achizitii noi

Cuart sceptru pe pirita

Cuart cu pirotina

Cuart si pirita

Antimonit

Antimonit

Cuart pe baza de pirita

Cuart

Revista Comorile Pamantului nr. 37 Goethitul

Numarul 37 al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion de goethit. Goethitul este un mineral raspandit si exploatat pentru continutul de fier.Culoarea este neagra-maronie dar poate fi si rosiatic sau galbui. Cristalizeaza in sistem octorombic si are o duritate intre 5-5,5. Iata si esantionul achizitionat de mine :


Numarul 38 - Dolomitul