joi, 28 iulie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 45 Olivina

"Olivina (latin oliva: măslină) este un termen colectiv pentru minerale din grupa silicaţilor, cu formula chimică  (Mg,Fe)2SiO4. Cristalele mari şi clare de olivină sunt apreciate ca pietre preţioase, fiind numite Peridot sau Chrysolith. Olivina cristalizează in sistemul ortorombic având o duritate intre 6,5 si 7, intr-o formă curată având culoarea galben-brună sau verzuie până la negru si urma albă. " 



Numarul 46 - Talcul

miercuri, 20 iulie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 44 Opalul

"Opalul este un mineral de excepţie care se prezintă numai amorf, fiind un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O.
Procentul de apă putând atinge 25 % ca şi corp solid amorf, opalul se prezintă ca sticla neavând o structură cristalină.
Mineralul se prezintă în natură frecvent ca umplutura unui filon, sau ca granule. Opalele sunt foarte rare de aceea nu se exploatează pe cale industrială. Opalul a fost găsit pe toate continentele dar 96 % din opale provin din Coober Pedy, sudul Australiei.
Culoarea mineralului este foarte variabilă, de la incolor la cenuşiu, roşu, brun, galben, mai rar datorită unor impurităţi, portocaliu sau roşcat de cupru (numite „opale de foc”).
"



Numarul 45 - Olivina

luni, 18 iulie 2011

Ametistul

"Ametistul este o varietate de cuart violet-albastrui.
Istoric
Originea etimologică a numelui provine din limba greacă amethystos = „contra beţiei”, numele acesta se datorează credinţei că persoana care poartă un ametist este cruţat de beţie la consumarea vinului. O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bachus, zeul vinului, a turnat vin pe o nimfă care era transformată in cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credinţă explică faptul că mormântul merovingienilor conţinea şiraguri de ametist.
Culoare
 Mineralul are frecvent o culoare violetă, de nuanţe diferite până la variante de culoare roz. Culoarea este distríbuită neuniform în masa mineralului, astfel apar dungi de nuanţe mai închise. Factori determinanţi ai culorii sunt realizate prin prezenţa ionilor de Fe4+  aşezaţi în structura atomică a reţelei tetraedrice. Culoarea ametistului s-ar datora prin înlocuirea unor atomi de siliciu cu atomi de fier, aceasta fiind o teorie controversată.
 Raspandire
Ametistul este un mineral foarte răspândit în natură, exemplarele mai mari care se pot tăia şi şlefui sunt folosite ca pietre preţioase, astfel de cristale s-au găsit în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania şi Sri Lanka. Asemenea cristale mari se găsesc în geodele (golurile) filoanelor hidrotermale asociat cu calcedonie.
Utilizare
Ametistul este o piatră preţioasă apreciată, fiind şlefuit frecvent ca briliant, navetă sau briolett. Varietatea de culoare violet închis este cea mai valoroasă.
Din secolele XIX-XX se pot obţine pietre preţioase pe cale artificială, astfel se pot produce şi ametiste care însă se pot deosebi de cele naturale."

 Ametist din colectia personala


Ametist - Brazilia


Cuart ametizat - Maramures


Doua generatii de ametist - Maramures


Ametist din Romania



Ametist - Sasar


Ametist - Boldut


Ametist si calcit - Cavnic


Ametist si dolomit - Turt


Ametist - Cavnic


Ametist - Valea Rosie


Ametist, pirita si calcopirita - Turt


Ametist - Baia Sprie


Ametist si calcit - Ruschita


Ametist, pirita si calcopirita - Cavnic


Ametist si sfalerit - Baia de Aries

miercuri, 13 iulie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 43 Agatul

Saptamana aceasta revista Comorile Pamantului vine cu un esantion de agat. Agatul este o varietate microcristalină a mineralului cuarţ. Caracteristic agatului sunt dungile colorate diferit. Repartiţia regulată a dungilor se datoreşte unei cristalizări ritmice.Structura mineralului constă din straturi intercalate concentrice sau neregulate formate în geode.

Numarul 44 - Opalul

miercuri, 6 iulie 2011

Revista Comorile Pamantului nr. 42 Hematitul

Numarul 42 al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion de hematit neprelucrat. Hematitul este principala si cea mai raspandita sursa de fier din lume. Denumirea hematitului provine de la cuvantul grecesc haima ("sange"). Culoarea acestuia variaza de la negru sau cenusiu de otel la rosu-inchis. Hematitul face parte din clasa minerala a oxizilor, este un oxid de fier (fier trivalent). Hematitul are un luciu metalic caracteristic, iar cristalele sale apartin sistemului trigonal de cristalizare. Duritatea acestuia este cuprinsa intre 5 si 6 pe scara Mohs, iar formula chimica este Fe2O3.




Numarul 43 - Agatul