sâmbătă, 28 aprilie 2012

miercuri, 25 aprilie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 84 Pegmatitul Grafic

Pegmatitul grafic reprezinta o varietate speciala de pegmatit, care se gaseste relativ rar si in cantitati reduse. Pegmatitul grafic este format din componente esentiale : cuart, ortoclaz (feldspat potasic) si din componente secundare : biotit, muscovit, feldspati plagioclazi. Mineralul se gaseste si in Romania, la Voineasa, Teregova si Voislova.



duminică, 22 aprilie 2012

Calcit negru

Ou de calcit negru si frunzulite de calcit alb - mina Herja

Ou de calcit negru si frunzulite de calcit alb - mina Herja

miercuri, 18 aprilie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 83 Ochiul de tigru multicolor

Ochiul de tigru multicolor este o combinatie de ochi de tigru de diferite culori : ochi de pisica, ochi de vultur (soim). Zona cea mai bogata in astfel de minerale este Prieska din Africa de Sud. Fiind o varietate de cuart, ochiul de tigru multicolor este format din siliciu si oxigen si incluziuni de riebeckit. Duritatea este clasata intre 6.5 si 7 pe scara Mohs, avand culori de la brun-roscat si galben pana la bleu sau bleu-verzui.




luni, 16 aprilie 2012

Gips rosu si cavnicit

Gips rosu si cavnicit - mina Boldut, Cavnic

Gips rosu si cavnicit (detaliu) - mina Boldut, Cavnic

Gips rosu si cavnicit (detaliu) - mina Boldut, Cavnic

Gips rosu si cavnicit (detaliu) - mina Boldut, Cavnic

Gips rosu si cavnicit (detaliu) - mina Boldut, Cavnic

miercuri, 11 aprilie 2012

Selenit pe siderit

O piesa frumoasa de selenit pe siderit de la mina Boldut, primita ca si cadou.




Revista Comorile Pamantului nr. 82 Tectitele

Tectitele sunt sticle naturale bogate in silice, de culoare neagra sau verde-oliv (varietatea Moldavit). Acestea apar la suprafata Pamantului in forme variate, rotunjite sau neregulate. Tectitele au o duritate cuprinsa intre 5 si 6 pe scara Mohs. Varietatea verde-oliv a tectitelor, denumita Moldavit, este considerata piatra pretioasa si este exploatata in Cehia si Austria, varietate denumita dupa numele german al fluviului Vltava (Moldau). Esantioane asemanatoare Moldavitului se gasesc in Libia si au o culoare verde-deschis.





joi, 5 aprilie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 81 Bornitul

Bornitul face parte din clasa minerala a sulfurilor, fiind o sulfura de fier si cupru. Este un mineral metalic opac, moale, duritatea sa fiind de 3 pe scara Mohs. Bornitul se prezinta sub combinatii impresionante de culori, clistalizand tetragonal sau cubic. In Romania, bornitul se gaseste la Sasca Montana.