miercuri, 25 iulie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 97 Apofilitul

Apofilitul face parte din clasa minerala a silicatilor. Contine calciu, potasiu si fluor. Pe langa faptul ca se gaseste sub forma de cristale prismatice, piramidale si tabulare, esantioanele de apofilit pot fi masive sau granulare. Mineralul este adesea transparent sau translucid, dar poate fi si opac, cristalele avand luciu sticlos. Culoarea apofilitului este variabila, dar cel mai frecvent este alb. Totusi, mai poate fi si verde, galben sau incolor. Duritatea sa, cuprinsa intre 4,5 si 5 pe scara Mohs, este moderat ridicata; densitatea este de 2,3-2,4.
In Romania, este cunoscut in geode din andezitele de langa Brad (Hunedoara).





Apofilit din Romania : 

Apofilit si stilbit - Hunedoara, Romania

duminică, 22 iulie 2012

Calcit si limonit

Calcit si limonit - Ocna de Fier

Calcit si limonit - Ocna de Fier

Calcit si limonit (detaliu) - Ocna de Fier

Calcit si limonit (detaliu) - Ocna de Fier

Calcit si limonit (detaliu) - Ocna de Fier

Calcit si limonit - Ocna de Fier

miercuri, 18 iulie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 96 Ardezia

Ardezia este un sist argilos, de culoare neagra sau cenusie, care se desface cu usurinta in placi de diferite grosimi. Ardezia tipica este folosita pentru acoperisuri si placari exterioare, uneori isi gaseste utilizari in ceramica sau la fabricarea caramizilor. Duritatea ardeziei este de sub 5.5 pe scara Mohs, iar in Romania se gaseste in zona Anina (din Liasic, cu sferosiderite) si in Carpatii Orientali (flisul cretacic, uneori cu noduli de rodocrozit).




miercuri, 11 iulie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 95 Petalitul

Petalitul este un membru al clasei silicatilor, fiind una dintre putinele surse de litiu, un element metalic rar. Mineralul apare frecvent in agregate masive cu clivaj perfect. Poate fi gri, verde, rozaliu, alb, galben sau incolor, si este transparent sau translucid. Petalitul este un mineral destul de dur, avand 6-6.5 pe scara duritatii Mohs. Unele dintre cele mai importante zacaminte de petalit se gasesc in : Italia (insula Elba), Suedia, SUA si Zimbabwe.



luni, 9 iulie 2012

Hematit si cuart

Trandafir de hematit si cuart - Dognecea

Trandafir de hematit si cuart (detaliu) - Dognecea

Trandafir de hematit si cuart (detaliu) - Dognecea

miercuri, 4 iulie 2012

Revista Comorile Pamantului nr. 94 Grafitul

Grafitul este o forma de carbon, fiind astfel clasificat ca un element nativ. Cristalele de grafit apartin sistemului trigonal de simetrie si se gasesc uneori in forme plate, cu sase fete. Se mai formeaza si in esantioane masive (fara forma specifica) cu habitusuri tabulare sau in agregate pamantoase. Grafitul este un mineral de culoare cenusiu de otel, cu luciu metalic, fiind folosit pe scara larga la fabricarea minelor pentru creioane, avand duritatea cuprinsa intre 1 si 2 pe scara Mohs. In Romania, grafitul se gaseste in muntii Parang, la Polovragi.